neděle 24. dubna 2016

Co byste mohli vědět o sójovém vosku?

       Hlavní výhoda sójového vosku spočívá v tom, že jde o obnovitelný zdroj. Jenže na úvod je nutno také zmínit, že většina sójového vosku/oleje obsahuje pesticidy a jiné chemikálie, které podporují růst sóji na plantážích. Rostliny "vylepšené" geny jsou zkráceně řečeno GMO = geneticky modifikované organismy. Delší dobu se vedou na téma škodlivosti GMO sáhodlouhé diskuze. My v našich výrobcích používáme sójový vosk GMO free, což znamená vyšší kvalitu, čistotu a přírodní nefalšovanost.



Jak vůbec sója vypadá a proč se tolik pěstuje?


       Asi metr vysoká rostlina se pěstuje zejména v USA a Jižní Americe, dále také v Číně a Indii. Sójové fazolky jsou relativně malé. Pro představu - na 10 kg oleje je potřeba cca 60 kg fazolek.
Sója se zpracovává především pro potravinářský průmysl, ať už jde o olej, mléko, omáčky, jako krmivo pro dobytek, biopalivo, kosmetický průmysl, ze sóji se vyrábí například i ekologický inkoust.

A teď si řekneme něco o vosku a svíčkách.


       Sójový vosk je měkký a mastný a taje při teplotě cca 45 ºC, takže většina svíček musí být ve skleničce, dóze či jiném obalu. Různé tvary jako koule, válce, srdíčka apod. by musely být umístěny na tmavém místě a zejména v letních měsících by bylo riziko roztání svíčky vysoké. Je možné, že někde najdete např. sójovou svíčku ve tvaru andílka, ale jde s největší pravděpodobností o namixovaný vosk, většinou s přidaným parafínem. Díky své nízké teplotě tání se často používá v masážních svíčkách. Pokožku zvláční, chrání a zanechá hebkou. Já ho používám k masáži zad a spolu s bambuckým máslem, mandlovým a makadamovým olejem je to opravdu požitek.
       Svíčky ze sójového vosku hoří pomaleji, produkují mnohem méně sazí než svíčky parafínové, jsou tedy vhodné i pro alergiky. Vůně je intenzivnější. Jako každou svíčku i tu sójovou nechte rozhořet tak, aby byl vosk rozpuštěn po celé šířce sklenice.

       V naší nabídce máme limitovanou edici sójových vosků se 100% přírodními silicemi, které stačí vložit do čisté aromalampy a nechat rozvonět. Když vůně přestane být intenzivní, počkejte, až vosk ztuhne, strčte aromalampu do mrazáku a po chvilce ztvrdlý vosk vyloupněte. Tyto vosky nedoporučuji dávat do skříně k oblečení (proti těm z palmového vosku, ty tam v klidu vložte), mohly by vám to vše zamastit.

Hoří sójový vosk lépe než palmový? 


      Na to není jednoznačná odpověď. Vždy záleží na kvalitě vosku, zpracování, knotu, proudícím vzduchu kolem. Vypozorovala jsem, že palmový vosk hoří jasně s minimem sazí, se sójovým zatím nemám tolik zkušeností, ale pracuje se na tom.

Tip: Pokud skončí vosk na nábytku nebo textilu, snadno jej smyjete horkou mýdlovou vodou.

Na závěr krátké zamyšlení nad problematikou ekologie a kácení deštných pralesů.


      Stále víc a víc se mluví o ekologické katastrofě, pokud půjde vypalování lesů takovým tempem jako doteď. Jedná se jak o sóju, tak palmu olejnou. Na lidi všude (na internetu, časopisech, v ZOO) číhají články na toto téma a jak to změnit. Jenže co by člověk např. jedl, když téměř vše obsahuje chemikálie nebo suroviny, kvůli nimž se ničí původní vegetace? 
       Když se budeme bavit o palmě olejné, tak její levný olej se nejvíce používá jako biopalivo, poté v potravinářství a nakonec v kosmetickém průmyslu. Na svíčky se spotřebuje úplné minimum, pro představu - kdyby se palma olejná pěstovala pouze pro svíčkaře, stačila by úroda místních lidí, kteří to mají jako obživu a rozhodně nevypalují les. Megalomanským pěstováním palmy olejné se sice zvedla ekonomická úroveň zemí (např. Indonésie), ale já sama jsem pro určitou regulaci pěstování pro oblasti biopaliv, kosmetiky a potravinářství. Navíc pokud by se na plantážích nepěstovala zrovna palma olejná nebo sója, vypalovalo a pěstovalo by se stejně něco jiného, třeba konopí. 

Jaký je Váš názor? Budete raději kupovat nezdravé svíčky z parafínu, které vznikají destilací ropy, nebo podpoříte svíčkaře, kteří vyrábí přírodní a nezávadné svíčky z palmového a sójového vosku?


Žádné komentáře:

Okomentovat